mi s-a spart un card (si de ce nu e asa mare branza)

Mai devreme am prins niste tranzactii suspecte de pe cardul "de internet". Doua de cate ~200 EUR catre EUROSTAR, una de vreo 70 EUR catre SNCF (aparent, cineva vrea sa se plimbe cu trenul pe banii mei). M-am dus la cel mai apropiat oficiu ING (de la ei am card), sperand ca gasesc pe cineva, dar cum tocmai inchisese, am sunat la hotline, am blocat cardul si am reclamat tranzactiile.

Motivul pentru care stau relativ linistit e ca "grosul" banilor (valoarea mea, valoarea mea...) stau pe alt cont, cu alt card, pe care stiu SIGUR ca l-am folosit doar in locuri in care am avut perfecta incredere: bancomatele ING si alte bancomate care mi s-au parut suficient de secure (da, eu sunt de-ala care trage de slotul de card sa verifice de skimmere), respectiv amazon si paypal, singurii procesatori online in care am avut incredere; da, inclusiv la ePayment foloseam tot asta "insecure" :P

E foarte posibil ca contul sa fi fost compromis mai de mult, pentru ca de obicei tin sub 100$ pe el, insa luna asta a trebuit sa fac rezervari de hotel si mutasem aici in cazul in care voiau sa blocheze banii.

In plus, banca imi ofera un serviciu de monitorizare SMS a tranzactiilor: pentru orice tranzactie mai mare de un anumit prag (momentan 200 RON), sunt alertat imediat pe SMS. Asa pot sta linistit ca vad imediat ce ies banii din cont.

Ce se intampla mai departe? Maine ma voi duce sa depun plangere oficiala la politie, la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate, dupa care imi voi emite alt card (tot imi expirau cardurile luna viitoare). Inteleg ca in functie de cat de cooperanta e banca catre care s-a facut plata, pot debloca banii respectivi in maxim 60 de zile.

Ce concluzii personale am tras? In primul rand, practica cardului separat s-a dovedit foarte practica si o sa o aplic mai cu strictete (o sa incerc sa folosesc noul card exclusiv la bancomate ING). In al doilea rand, serviciul ala de monitorizare SMS isi merita pe deplin cei 2-3$ pe care ii platesc suplimentar in fiecare luna. In al treilea rand, va trebui sa fiu mult mai strict cu sumele pe care le tin pe cardul ala (desi daca stau sa ma gandesc, n-ar strica sa tin niste bani "de sacrificiu" ca sa poata fi prinsa tranzactia neautorizata, nu refuzata din lipsa de bani).

Asta dupa o zi in care am rescris niste checkuri de Nagios. Monitoring works!

Comments are closed.