Pay it forward!

Daca citesti articolul asta, probabil esti interesat intr-o mai mare sau mica masura de Linux si/sau OpenSource. Am publicat in general chestii tehnice, asa ca ma astept ca cei cativa zeci de abonati la RSS sa fi pierdut pe cei care ma urmareau doar pentru ca ma cunosteau, in plus mai sunt inscris in cateva agregatoare cu subiect similar, deci probabil vorbesc de 100-200 de oameni (yeah, my e-peen is that low). Daca in continuare citesti chestii de-astea de Linux ma astept sa ai niste cunostinte cat de cat mai sus de genunchiul broastei (sa zicem ca nu te mai sperie instalarea unui sistem nou sau nu ti-e asa frica sa citesti manpages sau poti scrie un shellscript de 5 randuri). Din observatiile pe care le-am facut pe cei pe care ii cunosc in aceeasi situatie, sunt mari sanse sa-ti folosesti aceste cunostinte in meserie (sau pur si simplu sa fii foarte pasionat de subiect). In orice caz, stii mult mai mult decat nimic.

Cum ai invatat astea? Poate partial la scoala (pe la Automatica se cam predau chestii de Linux, probabil si pe la alte facultati similare), dar majoritatea le-ai cautat de unul singur. Pe forumuri, liste de discutii, IRC, manpages, carti, cod sursa. Toate aceste chestii au fost scrise de voluntari (poate cu exceptia cartilor, dar din cate stiu autorii de carti nu prea fac profit, cel putin cea la care am fost coautor nu a facut). In orice caz, trebuie sa admiti ca, de bine de rau, datorezi o buna parte acunostintelor pe care le ai in acest domeniu unei intregi multimi de oameni care au sacrificat macar un dram de timp si efort pentru asta.

Eu unul imi datorez o foarte mare parte a cunostintelor in domeniu listelor lug.ro pe care activez de vreo 10-11 ani si prietenilor pe care mi i-am facut acolo, astfel incat de ceva vreme incerc sa-mi platesc datoriile morale contribuind la intretinerea serverelor pe care sunt listele si mirrorurile lug.ro, mai dau cu mailul pe liste din cand in cand, contribui cum pot la Prolinux (ong-ul care a fost creat in jurul listelor) si mai nou incerc sa ridic de la sol o serie de intalniri "real life" (despre care am mai mentionat).

Aici intervine apelul meu. Din toti care cititi asta, sunt convins ca o foarte buna parte e in stare sa ajunga cel putin o data la doua luni la aceste intalniri (sunt in seara fiecarei a doua joi din luna, in ultima vreme le-am tinut in incinta Facultatii de Automatica si Calculatoare, in Politehnica). Din acea foarte buna parte (mai bine de jumatate, I bet), fiecare poate sa zica ceva interesant. Da, si intrebarile se pun, nu doar prezentari ca la carte. Putem face o sesiune speciala de "intrebari de la nou-veniti" daca va deranjeaza statutul de prezentatori. Cu siguranta va fi in sala un newbie in domeniul respectiv caruia sa-i fie utile informatiile, asa cum si tie ti-a lamurit niste chestii o prezentare sau un mail sau un blog post al cuiva acum X ani.

Be that guy (or girl)! Pay it forward!

PS: daca sunteti atat de egoisti incat sa nu fiti miscati de argumentul asta, o sa fiu nevoit sa fac concurs cu premii :D

Comments are closed.