laptop blocat pe 800 MHz

(Sa mi se scuze titlul SEO-ist, e pentru o cauza nobila, really. Daca te doare tare problema asta, sari la ultimul paragraf).

Din cauza ca simteam nevoia sa stric ceva si nu voiam sa pun pe altii sa munceasca, mi-am upgradat laptopul la Debian Testing (aka. Wheezy). De obicei stau pe testing pana la release, cand raman asa pe stable inca vreo luna doua sa se potoleasca apele.

A mers foarte smooth (cu exceptia prietenului meu network-manager care a decis sa o ia razna nitel, evident), ar mai fi un bug foarte haios cu driverul nouveau (dar stau pe nvidia non-free pana una alta). Singura problema care mi-a dat ceva batai de cap era procesorul care insista sa stea pe 800MHz, cea mai joasa frecventa disponibila.

Dupa multe cautari pe net se pare ca problema e ca nu-i place de adaptorul AC (iarasi, e al treilea adaptor pe care il stric) si bios-ul insista sa tina procesorul in 800 MHz pana imi iau carger sau baterie sau mai stiu eu ce de la Dell.

Solutia, pana una alta, a fost sa adaug ca parametru de kernel umatoarea treaba: "processor.ignore_ppc=1" (in Debian, l-am adaugat la GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT in /etc/default/grub.conf , YMMV), care din cate m-am prins ii spune kernelului sa nu ia in considerare plansetele biosului ref. la frecvente. Ramane de vazut daca imi strica :D . Hope this helps.

Comments are closed.