How can I help?

De ceva vreme de cand activitatile mele legate de RLUG si Prolinux sunt mai vizibile, am adesea conversatii in care mi se lauda in fel si chip implicarea samd., eventual presarate cu indicatii "3rd person" despre ce ar trebui facut. Am incercat si sa tratez defensiv lucrurile astea, explicand ca nu consider ca fac cine stie ce si ca sper sa apara curand altii mai capabili, si sa tratez mai agresiv, la modul "te rog frumos sa pui mana sa faci in loc sa dai teme". Incep sa constat ca nici una din forme nu are vreo rata de succes fenomenala.

Mai nou imi propun sa iau genul asta de discutii ca pe un semn ca respectivul/a incearca sa intrebe "cu ce pot sa ajut?". Sa vedem cum va afecta modul asta de vazut problema pe viitor.

So, cu ce poti sa ajuti?

Cel mai important e de retinut ca banii sunt ultima problema. Nu zic ca nu sunt o problema, zic ca e ultima. Dintr-un numar de motive. Mai intai, s-a dovedit cu ocazia strangerii de fonduri pentru server ca daca apare o nevoie reala perceputa cum trebuie de comunitate, banii se strang f. repede. Sunt convins ca putem strange mult mai multi bani daca incepem sa ciocanim pe la usile diverselor firme care ne cunosc.

Alt motiv e ca banii sunt o metrica foarte proasta a valorii sau implicarii cuiva. Un CIO poate produce fara prea mare efort o donatie de 3k euro, pe cand un student si-ar rupe de la gura 300 de lei. Imi pare rau, dar nu pot sa risc comparatia intre cei doi (oricare din ei poate face alte servicii mult mai valoroase comunitatii).

Nu in ultimul rand vine si parerea personala ca banii care stau degeaba nu sunt un medicament ci o otrava. Oameni care ar colabora foarte ok for free tind sa-si schimbe perceptiile in momentul in care li se pare ca ar avea sansa sa capete niste bani dintr-un fond care n-are un scop precis. Nu, nu sunt impotriva subventionarii sau platii unor servicii sau unor oameni, dar consider ca trebuie facuta cu multa consideratie privind reactia altora care s-ar simti mai mult sau mai putin indreptatiti la compensari similare. Proiecte mult mai mari au avut probleme dintr-astea (cine e apropiat de Debian stie despre Dunc-Tank, cu siguranta exista si alte exemple).

Repet: nu refuz sa accept bani, doar ca incerc sa subliniez ca este mult mai valoroasa implicarea ca timp si energie si daca nu se gasesc acelea, sunt ok si banii, notandu-se ca se vor considera ca donatie in cel mai pur sens al cuvantului, fara sa cumpere mai multa influenta decat participarea directa la activitatile mai mult sau mai putin concrete ale comunitatii.

Cat despre mine personal, lucrurile care ma motiveaza acum in viata nu vad sa fie foarte influentabile de bani. Daca musai-musai-musai vreti sa-mi faceti o favoare financiara, gift carduri de la Amazon ar fi apreciate, pe adresa de gmail pe care o stie toata lumea (am un wishlist publicat pe undeva, dar nu m-am prins exact cum functioneaza si intre timp m-am dedulcit la Kindle).

Repet, apreciez mult mai mult ce proiecte am putea face impreuna decat ce sume de bani ati putea produce. In definitiv, scopul e mai important decat mijloacele.

Comments are closed.