Doi la suta si de ce nu ma intereseaza

Saptamana asta este data limita pentru depunerea formularelor minune de redirectionare a 2% din impozitul pe venit catre o entitate non-profit la alegere. Marea majoritate a acestor entitati, asociatii si fundatii, isi imping campania la extrem pe ultima suta de metri mai ceva ca un candidat prezidential in preziua alegerilor. Personal (repet, per-so-nal) am decis ca nu o sa insist prea tare cu cererile de 2% pentru Asociatia Prolinux pentru ca cine era dispus sa doneze a facut-o deja (probabil catre cauze mult mai nobile si in mai mare nevoie de bani) iar cine n-a facut-o ar face-o doar ca sa se culce pe o ureche ca a facut o fapta buna pe anul asta.

Am facut socoteala cat e acel 2%. Data fiind cota unica de impozitare pe venit de 16%, 2% dcin inpozit ar fi ceva mai mult de 3 la mie din venit. Adica trei lei (hartii de-alea verzi) la fiecare zece milioane (zece hartii de-alea albastre). Cu alte cuvinte, alergatura cu hartiile aduce dupa ea donarea a ~10 RON pe luna (give or take, stiu destui oameni cu mai putin de trei mii salariu si destui peste;probabil media e sensibil mai jos, mi-a fost frica sa ma interesez). Nu stiu altii cum sunt dar eu incerc sa sustin diverse cauze nobile si nu gasesc imposibil sa dau de mai multe ori pe an fabuloasa suma de un milion si ceva. Direct celor care au nevoie de ea, fara jdemii de ture prin diverse ministere.

Departe de mine gandul de a sugera oamenilor sa NU doneze acei 2%. By all means, daca puteti gasi timpul necesar sa completati si depuneti formularul cu pricina, do it! Dar tineti cont ca e vorba de un milion si ceva (intr-un an, aproape 4% din venitul pe o luna). Nu e doar o bifa, e un bun inceput. In ultimele doua luni am intalnit o gramada de cauze carora as fi dedicat daca nu timp si efort, macar niste bani si intentionez sa o fac pentru cat mai multe dintre ele in anul urmator. Recomand asta oricui a fost macar vag interesat de programul "Doi la suta".

Comments are closed.